Fabiánova omeleta aneb smaženice trochu jinak
2021-09-08 09:07:12 | Karel Urban ©
Brdy nejsou jenom o toulkách v těchto nádherných končinách, ale i o ryze praktických věcech jako je např. houbaření. Letošní deštivé a teplé počasí houbám přeje a proto se máme na co těšit i v podzimních měsících, kdy houbařská sezóna v Brdech vyvrcholí.
Hřib smrkový alias krasavec brdský poblíž kóty 843.
(Zdroj foto: Karel Urban)
Houby jsou v tomto období navíc zpravidla zdravé bez „proteinů“. Dovolím si Vám představit tak trošku jinou smaženici, jejímž základem jsou nejlépe čerstvé smrkové hříbky, anglická slanina, cibule, česnek, 2 vajíčka a koření. Pro přípravu omelety je důležité použít spíše širší mělkou pánev s nepřilnavým povrchem a poklopem.
Najemno nakrájenou cibuli s celým kmínem, nakrájenými hříbky na plátky, česnekem (plátky) a s kousky anglické slaniny restujeme do měkka na másle. Současně si připravíme do hrnečku 2 vajíčka, přidáme sůl, pepř a vidličkou vajíčka rozmixujeme. Po změknutí smaženici rozprostřeme rovnoměrně po dně pánve, zalijeme vajíčky, můžeme přidat i bylinky (čerstvá petrželka, provensálské byliny) podle chuti a vlastní fantazie.
Přiklopíme poklop a cca 2 – 3 minuty na mírném plamenu dusíme, až se nám vajíčka lehce zatáhnou, pozor na připálení. Po dokončení stačí omeletu „nechat sklouznout“ z pánve přímo na talíř.
Jednotlivé ingredience lze samozřejmě kombinovat dle vlastní fantazie a chuti, po dokončení je možné omeletu i lehce „pocukrovat“ parmezánem či jiným nastrouhaným sýrem. Podáváme s pečivem a sklenkou dobrého vína, no, nakonec i pivem nepohrdneme.
Dobrou chuť!
Karel Urban ©